خوراک ماهیان خاویاری

خاویاری

ماهیان‌‌ خاویاری به‌دلیل دارا بودن خاویار گران‌قیمت جزء گونه‌های بسیار با ارزش محسوب می‌شوند، این ماهیان معمولاً بسیار بزرگ‌شده و در سنین بالا به بلوغ جنسی می‌رسند. این بلوغ جنسی دیررس و نیز صید بی‌رویه موجب گردیده که نسل اکثر گونه‌های ماهیان خاویاری در معرض انقراض باشد.

طی سال‌های متمادی تکثیر مصنوعی ماهیان خاویاری و پرورش بچه ماهیان انگشت‌قد تنها به‌منظور بازسازی ذخایر طبیعی انجام می‌گردید، اما طی سال‌های اخیر پرورش این ماهیان با اهداف اقتصادی نیز افزایش‌ یافته است، این ماهیان علاوه بر تولید خاویار با ارزش دارای گوشت خوشمزه و ارزشمندی نیز هستند.

ماهیان خاویاری اکثراً کف‌زی بوده و گوشت‌خوار می‌باشند و دارای عادت و نیازهای تغذیه‌ای  خاص هستند.

وجود دو جفت سبیلک در زیر پوزه این توانمندی را در این ماهیان ایجاد کرده که با استفاده از سیستم بویای به شکار و تغذیه بپردازند.

کاهش نسل این ماهیان به‌ همراه پیچیدگی‌های  موجود در عادات و رفتار تغذیه‌ای از یک‌سو و کمبود اطلاعات در دسترس درزمینهٔ تغذیه این ماهیان، تولید خوراک برای ماهیان خاویاری را به امری کاملاً تخصصی تبدیل کرده است.

خوراک ماهیان خاویاری

خوراک ماهیان خاویاری شرکت فرادانه بر اساس اطلاعات علمی روز دنیا و همکاری متخصصین با تجربهٔ صنعت پرورش ماهیان خاویاری مانند: پروتئین، انرژی، نسبت پروتئین به انرژی، ویتامین‌ها، موادمعدنی و مواد جاذب تأمین گردد. این خوراک دارای مقادیر زیادی از انواع پودر ماهی (خصوصاً پودر ماهی کیلکا) بوده، که نه‌تنها موجب می‌شود این خوراک دارای قابلیت هضم بالایی باشد، بلکه ازنظر جذابیت غذایی برای این ماهی بسیار مفید است.

استفاده از پودر ماهی در کنار سایر مواد اولیه باکیفیت و قابلیت هضم بالا مانند: کنجاله سویا، کنجاله کلزا، گلوتن گندم، روغن ماهی، در کنار مواد جاذب غذایی موجب شده است که ماهی به‌خوبی این خوراک را مصرف کرده و ضمن رشد مناسب و ضریب تبدیل کم، میزان مدفوع کمتری تولید نماید، که این امر می‌تواند در حفظ کیفیت و شرایط آب محیط پرورش کمک نماید.

با توجه به‌اینکه تولید این خوراک با فرآیند اکسترودر صورت می‌گیرد به‌دلیل  لاتینه شدن کامل نشاسته، همبندی مناسبی در خوراک ایجاد می‌شود، که موجب شده این خوراک دارای دوام و قوام بسیار مناسبی در آب بوده و تا چند روز بافت خوراک در صورت عدم مصرف توسط ماهی ثابت مانده و ازهم‌پاشیده نشود.

این شرکت قادر است خوراک خاویاری را در چهار دسته آغازین، پیش‌پرواری، پرواری و مولد تولید و جهت استفاده مشتریان عرضه نماید. فرآیند اکستروژن در حقیقت فرآیند فرآوری مواد با دمای بالا در زمان کوتاه است (HTST)، و به‌وسیله عمل ترکیبی رطوبت، حرارت، انرژی مکانیکی و فشار، صورت می‌گیرد. اکستروژن همچنین یک عملکرد فنی است که به‌وسیله آن خوراک تحت افزایش پیوسته فشار، فرآوری، اکسترود و پخته می‌شوند و سپس به‌دلیل  افت ناگهانی فشار منبسط می‌گردند با توجه به وجود یا عدم وجود رطوبت در خوراک قبل از عملیات می‌توان آن را  به دو نوع اکسترودر خشک با میانگین رطوبت ۲۰ – ۱۵ درصد و اکسترود مرطوب با رطوبت بالاتر از ۲۰ درصد طبقه‌بندی کرد. فرایند اکستروژن خوراک با فشار بسیار زیاد از سوراخ‌های دای عبور می‌کند که پس از عبور، با افت شدید فشار و تبخیر و خروج رطوبت از خوراک شکلی متخلخل و پفکی با چگالی پائین ایجاد می‌شود.

برخی از مزایای خوراک ماهی اکسترود شده

علاوه بر مزایای معمول خوراک پلت مانند مزه مطلوب، عدم تفکیک اجزاء نگهداری و حمل‌ونقل ساده، تغذیه راحت و کاهش ضایعات هنگام تغذیه، اکسترودر در مقایسه با سایر فرآیندها دارای مزایای ذیل است:

۱-نشاسته موجود در خوراک به دلیل دما و فشار بالا طی فرآیند اکسترودر به‌طور کامل ژلاتینه شده که باعث افزایش هیدرولیز آنزیمی آن گردیده و میزان قابلیت هضم آن را تا ۷۵ درصد بهبود می‌بخشد.

۲- ایجاد حالت اسفنجی در بافت خوراک ونیز بافت نرم آن خاصیت شناوری مطلوب و پایداری بالایی در آب ایجاد می‌کند که نتیجه آن کاهش آلودگی آب و جلوگیری از هدر رفتن خوراک می‌شود.در این فرآیند همچنین می‌توان با تغییر در پارامترهای تنظیمی دستگاه اکسترودر خوراک‌هایی با چگالی‌ها و میزان غوطه‌وری متفاوت از کاملاً شناور تا کاملاً فرورونده برای گونه‌های مختلف آبزیان تولید نمود.

۳-شرایط خاص تولید در سیستم اکسترودر که به‌منظور ایجاد بافت پفکی در خوراک است به‌گونه‌ای است که اجزای جیره در حد میکرونیزه آرد شده و آنگاه با عبور از دای به فرم متخلخل تبدیل می‌گردند، لذا در این خوراک به دلیل آردینگی بالا و افزایش سطح تماس مواد مغذی با آنزیم‌های دستگاه گوارش قابلیت هضم افزایش چشمگیری دارد.

همچنین نرم شدن بافت موادی نظیر سویا طی فرآیند اکسترودر باعث بهبود هضم و جذب این ماده غذایی می‌گردد. از طرفی دیگر شکسته شدن انواع پروتئین‌های گیاهی و حیوانی نیز می‌تواند به بهبود قابلیت هضم آن‌ها کمک نماید.

آنالیز تقریبی خوراک اکسترود فیل ماهی پرواری و خاویاری
مولد پرواری پیش پرواری ترکیب شیمیایی
BFS2 BFS1 GFS3 GFS2 GFS1
۴۸-۵۰ ۴۶-۴۸ ۴۰-۴۴ پروتئین خام
۱۰-۱۴ ۱۰-۱۴ ۱۲-۱۶ چربی خام
۲-۴ ۲-۴ ۲-۴ فیبر خام
۷-۱۰ ۷-۱۰ ۷-۱۰ خاکستر
۶-۱۱ ۶-۱۱ ۶-۱۱ رطوبت
۱-۱/۵ ۱-۱/۵ ۱-۱/۵ فسفر
فرورونده فرورونده فرورونده فرورونده فرورونده شناوری  فرم خوراک
۸ ۸ ۸ ۶ ۴/۲ میلی متر  اندازه خوراک
>20000 ۹۰۰۰-۲۰۰۰ ۴۰۰۰-۹۰۰۰ ۱۴۰۰-۴۰۰۰ ۴۰۰-۱۴۰۰ گرم  وزن ماهی
۱ ۲ ۴

۵

۶  در روز  دفعات خوراک‌دهی

 

(جدول میزان تغذیه روزانه خوراک اکسترود ماهی خاویاری (براساس درصد وزن زنده در روز
۲۴-۲۶ ۲۲-۲۴ ۲۰-۲۲ ۱۸-۲۰ ۱۶-۱۸ ۱۴-۱۶ (° C) (gr)  
۱/۳ ۱/۳۵ ۱/۴ ۱/۳۵ ۱/۳ ۱/۲ ۴۰۰-۷۰۰
۱/۲ ۱/۲۵ ۱/۳ ۱/۲۵ ۱/۲ ۱/۱ ۷۰۰-۱۰۰۰
۱/۱ ۱/۱۵ ۱/۲ ۱/۱۵ ۱/۱ ۱ ۱۰۰۰-۱۴۰۰
۱ ۱/۰۵ ۱/۱ ۱/۰۵ ۱ ۰/۹ ۱۴۰۰-۲۰۰۰
۰/۹ ۰/۹۵ ۱ ۰/۹۵ ۰/۹ ۰/۸ ۲۰۰۰-۲۸۰۰
۰/۸ ۰/۸۵ ۰/۹ ۰/۸۵ ۰/۸ ۰/۷۵ ۲۸۰۰-۴۰۰۰
۰/۷ ۰/۷۵ ۰/۸ ۰/۷۵ ۰/۷ ۰/۶۵ ۴۰۰۰-۶۰۰۰
۰/۶ ۰/۶۵ ۰/۷ ۰/۶۵ ۰/۶ ۰/۵۵ ۶۰۰۰-۹۰۰۰
۰/۵ ۰/۵۵ ۰/۶ ۰/۵۵ ۰/۵ ۰/۴۵ ۹۰۰۰-۱۴۰۰۰
۰/۴ ۰/۴۵ ۰/۵ ۰/۴۵ ۰/۴ ۰/۳۵ ۱۴۰۰۰-۲۰۰۰۰
۰/۳ ۰/۳۵ ۰/۴ ۰/۳۵ ۰/۳ ۰/۲۵ ۲۰۰۰۰-۳۰۰۰۰
۰/۲ ۰/۳ ۰/۳ ۰/۳ ۰/۲ ۰/۱۵ ۳۰۰۰۰-۵۰۰۰۰
۰/۱ ۰/۲ ۰/۲ ۰/۲ ۰/۱ ۰/۱ ۵۰۰۰۰-۸۰۰۰۰
مقادیر اعلام شده جدول فوق تقریبی بوده و بسته به شرایط هر مزرعه می تواند تغییر کند

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>





پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>